22-4-2019 00:33
NEN 4400 voor IMS
 
Geïnteresseerd in de nieuwsbrieven van IMS? Klik dan op de link, en meld u simpel aan.
 
Oplossing voor problemen Wet DBA

Wat is er aan de hand op de interim markt?

Afgelopen donderdag 17 november organiseerde ONL van Hans Biesheuvel samen met CDA’er Pieter Omzigt een bijeenkomst in de Tweede Kamer. Onderwerp was de wet DBA. Dat staat voor “Deregulering Arbeids Relaties”. De wet zorgt op dit moment voor onrust bij marktpartijen. Met name opdrachtgevers trekken interim opdrachten terug uit de markt. De bijeenkomst van gisterenavond had tot doel om tot een beleidsadvies aan de regering te komen. Diverse fracties schoven bij het overleg aan. IMS was er bij.

De avond was in drieën gesplitst met input van de kant van zelfstandigen, van opdrachtgevers, en van de kant van arbeidsrecht specialisten. Aan de hand van de verhalen uit de markt, kwamen de parlementariërs met diverse vragen. Gelukkig was er na afloop ruimte om met de parlementariërs en met ONL te spreken.


ONL & CDA Bijeenkomst Tweede Kamer op 17 november 2016
Wat zijn de ervaringen?

Voorbeelden van zaken waar de zelfstandigen tegen aanlopen kwamen bij monde van een database expert, van de kant van een freelance cameraman, en een ondernemer met capaciteitsproblemen. De cameraman is op zondag aan het filmen, of op koningsdag, en wordt ingehuurd, omdat hij heel specifieke expertise heeft. De fiscus is het niet met hem eens vanwege de gezagsverhouding en de vervangbaarheid, en daarom krijgt hij z’n modelovereenkomst niet rond.

De Kamerleden vroegen diverse malen naar het waarom dan niet in dienst gaan of in dienst nemen. Het antwoord: “daar ben ik geen ondernemer voor geworden”. Dat gezegd is er wel onzekerheid bij de opdrachtgevers ontstaan over de laatste maanden. Schattingen rond boetes liepen uiteen, maar bedragen kunnen voor de grote opdrachtgevers in de miljoenen lopen.

En de opdrachtgevers?

De TU-Delft en Achmea spraken over hun ervaringen, zoals over het nieuwe werken tot meer concreet het gebrek aan of capaciteit door meer technische studenten, of terugtrekken van interim managers als lector vanwege de mogelijke consequenties van de wet. Dit zijn overigens geluiden, die wij ook uit de markt horen. Met name van de grotere bedrijven.

Oplossingen?

De juristen hadden kortweg gezegd problemen met de modelovereenkomsten, die op dit moment door de fiscus zijn goedgekeurd. Of deze zijn ruim geformuleerd met het gevaar van interpretatie, of deze zijn te strikt om mee te werken. Resultaat…….. de opdrachtgever trekt z’n opdracht in.

Het begrip gezagsverhouding kwam diverse malen boven tafel. De expert van de Universiteit Tilburg Mike Wiebels ging hier met name op in. Het zou voor dit verslag te ver voeren om alle zaken weer te geven. Maar draai de zaak om en neem alle elementen mee in de beschouwing. Het gaat om de bedoeling van partijen. En als partijen een contractuele verbintenis overeenkomen en geen dienstverband “so be it”. Wanneer ben je als interim manager dus ondernemer. Het “Belgisch model” werd als voorbeeld genoemd.  

Na pers heeft dit onderwerp vandaag alle kranten en media bereikt. De staatssecretaris wil de onzekerheid rond de wet DBA vandaag nog wegnemen. Kortom, het onderwerp is ”breaking news”.

Na datum per 25 januari 2017. Inmiddels is de werking van de wet min of meer opgeschort tot de datum van 1 januari 2018. In de eerste helft van 2017 zal er aan oplossingen worden gewerkt. Wil je daarom meer over het onderwerp weten, bel dan met Jeroen Meijerink (IMS kantoor nummer op werkdagen 010-4523144).